Brambor, brambora, kobzol, brmbur, zemňák, zemák, ertepl, herteple, krumle, kartofl,… Stejně jako Eskymáci mají tisíc výrazů pro sníh, my máme tisíc výrazů pro Lilek brambor. A snad každý z nás je musel škrábat. Řekněme si to na rovinu, je to otrava. A to buďme rádi, že nemusíme škrábat stovky brambor, jako naši otcové na vojně. Proč to ale dělali tak složitě, když brambor jde oloupat snadno a rychle?

Brambory můžeme oškrábat škrabkou, nebo oloupat v loupačce na brambory.  Jde to však snáze a bez použití drahých nástrojů. Tak pojďme na to!

  1. Brambory ponecháme ve slupce a důkladně umyjeme. Následně slupku brambor nařízneme po celém obvodu a dáme vařit do osolené vody. Díky uvaření ve slupce získají brambory lepší chuť a udrží si více vitamínů.
  2. Po uvaření z brambor slijeme  vodu a rychle zchladíme tak, že do nich nalijeme co nejstudenější vodu. Můžeme přidat i led.
  3. Po deseti sekundách vytáhneme brambor ze studené vody a slupku jednoduše stáhneme. Občas je dobré brambory nepřevařit stáhnout je dříve, než se rozvaří. Po oloupání je můžeme na chvíli na plotnu vrátit a dovařit.