Přečtení tohoto článku zabere 1 minuty

Světem hýbe kauza palmového oleje. Doslova jej obletěly fotky orangutanů, kteří jsou vyháněni z pralesů, kvůli vypalování porostů. Palmový olej se nejvíce používá v potravinářství. Pojďme s tím něco udělat a připravit si domácí Nutellu, která je palmovým olejem napumpovaná až po okraj. A to nejlepší, zvládneme to bez jediné kapky tohoto oleje, navíc bude naše domácí Nutella bez konzervačních látek, stabilizátorů a éček!

Co k tomu budeme potřebovat?

  • 1 šálek lískových ořechů
  • 2 šálky cukru (krupice)
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička másla

Jdeme na to

  1. Jadérka vyloupaných lískových oříšků bez slupky dáme na suchou pánev a restujeme přibližně 10 – 15 minut. Jakmile oříšky začnou vonět, stáhneme pánev z plamene a necháme oříšky vychladnout.1_panev
  2. Jakmile oříšky vychladnou, nasypeme je do kuchyňského robota a rozmixujeme do hladké mastné hmoty, jako je na obrázku. V žádném případě nemixujte oříšky, jsou-li ještě teplé.
  3. Připravíme si misku, ve které smícháme vajíčka s cukrem a vyšleháme je do hladké hmoty. Postupně přidáváme kakao, mouku, lískooříškovou hmotu a máslo.5_vejcemoukacukr
  4. Ohřejeme si mléko. Jakmile bude horké, postupně začneme přidávat připravenou směs. Vaříme do zhoustnutí.4_mleko
  5. Domácí Nutellu navrstvíme do sklenic. Dobrou chuť!

 

Zdroj: povar.ru